Hoe helpt vet botweefselgroei?> inspired by motion
Hoe helpt vet botweefselgroei?

Wanneer je een tand of kies verliest, is een tandwortelimplantaat één van de opties, maar daarvoor is vaak te weinig kaakbot aanwezig. Het ophogen van het bovenkaakbot met botweefsel elders uit het lichaam is voor dit probleem momenteel de ‘gouden standaard’. Nadelen hiervan zijn de beperkte beschikbaarheid, tijdelijk ongemak ter plaatse van de donorplaats en kans op chirurgische complicaties. Daarom wordt al enige tijd gezocht naar materiaal dat botweefsel kan vervangen. Een botvervangingsmateriaal in combinatie met stamcellen kan hiervoor een oplossing zijn.

Sluiten Lees verder >
Bewegen en gezondheid> inspired by motion
Bewegen en gezondheid

Bewegen is van groot belang voor onze gezondheid en voor de kwaliteit van het leven. Maar te veel of te belastende bewegingen kunnen ook juist tot gezondheidsproblemen leiden. Voor bewegingswetenschappers is de relatie tussen bewegen en gezondheid dan ook een belangrijk thema. Hoe kun je de bewegingsmogelijkheden van mensen met een aandoening optimaliseren en hoe kun je aandoeningen van het bewegingsapparaat voorkomen?

Sluiten Lees verder >
Een wervelschijf simuleren> inspired by motion
Een wervelschijf simuleren

Cellen gedragen zich in een drie-dimensionale omgeving anders dan in een plat vlak, zoals een kwal een andere vorm heeft in zee of op het strand. Een experiment met een schaaltje brengt ons niet veel verder. Om die reden gebruiken wij bioreactoren, waarin de omstandigheden van een orgaan of weefsel wordt nagebootst.

Sluiten Lees verder >
Moet je altijd blijven kijken?> inspired by motion
Moet je altijd blijven kijken?

Om raak te schieten, moet je op het juiste moment naar je doelwit kijken. We hebben uitgevonden dat tijdens het sprongschot van een basketballer 0,5 seconde kijken naar de ring al voldoende is om te scoren. Die halve kijkseconde moet wel zo dicht mogelijk bij het moment liggen dat de speler de bal loslaat. Met een speciale bril trainen we spelers alleen gebruik te maken van de relevante informatie.

Sluiten Lees verder >
Kun je je rug sparen?> inspired by motion
Kun je je rug sparen?

Dat de ene persoon eerder rugpijn krijgt dan de ander ligt niet alleen aan verschillen in de sterkte van hun wervels. Mensen voeren bewegingen ook op verschillende manieren uit. En is door de knieën gaan dan beter dan bukken?

Sluiten Lees verder >
    International Assessment Committee Report

    spamfuik@vu.nl