Home > Nieuws en Agenda > Nieuwsarchief > 160913 VU-onderzoeker Nadia Dominici krijgt ERC Starting Grant van 1,4 miljoen euro
13-09-2016

VU-onderzoeker Nadia Dominici krijgt ERC Starting Grant van 1,4 miljoen euro

Studie naar de neurale oorsprong van de eerste stappen bij kinderen

Onderzoeker Nadia Dominici (coördinatiedynamica ) krijgt de ERC Starting Grant voor haar project Learn2Walk - Brain meets spine: the neural origin of toddlers’ first steps, om de neurale oorsprong van de eerste stappen bij kinderen te onderzoeken.

Nadia DominiciDe ERC Grant stelt Nadia in de gelegenheid onderzoek te doen naar de neurale mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van het lopen bij kinderen, en de gedetailleerde onderliggende processen te ontrafelen die horen bij het leren lopen. Nadia Dominici: “Ik zal de resultaten toepassen op de identificatie van optimale revalidatie technieken voor kinderen met hersenverlamming. Bovendien is het mijn lange termijn ambitie om fundamentele inzichten in neuro - motorische controle te benutten voor het bevorderen van het normale lopen bij kinderen met motorische stoornissen. De ERC Grant biedt daarom een fantastische kans.”

Kleine stappen maar een grote sprong voor de ontwikkeling
Kinderen hebben een instinct om te lopen vanaf het moment dat ze geboren zijn. En zelfs in de baarmoeder wordt al een stapreflex in hun neurale systeem opgenomen. Maar het duurt meestal ongeveer een jaar voor kinderen beginnen met zelfstandig lopen . Dominici: “De eerste onafhankelijke stappen van een kind vormen een mijlpaal voor de menselijke groei en ontwikkeling , maar de hersenen moeten in bepaalde mate ontwikkeld zijn, voordat het loopvermogen zich kan manifesteren. Zoals ik al zei in mijn projectvoorstel , de eerste stapjes van een kind kunnen klein zijn, maar ze zijn een grote stap voor de ontwikkeling ervan. '

Meer informatie over Nadia Dominici