Home > Onderzoek > Onderzoek uitgelicht > Hoe helpt vet botweefselgroei?

Hoe helpt vet botweefselgroei?

 
Wanneer je een tand of kies verliest, is een tandwortelimplantaat één van de opties, maar daarvoor is vaak te weinig kaakbot aanwezig. Het ophogen van het bovenkaakbot met botweefsel elders uit het lichaam is voor dit probleem momenteel de ‘gouden standaard’. Nadelen hiervan zijn de beperkte beschikbaarheid, tijdelijk ongemak ter plaatse van de donorplaats en kans op chirurgische complicaties. Daarom wordt al enige tijd gezocht naar materiaal dat botweefsel kan vervangen. Een botvervangingsmateriaal in combinatie met stamcellen kan hiervoor een oplossing zijn.
Stamcel-en-vet_klein
Met liposuctie wordt vetweefsel afgenomen bij de patiënt, waarna de hieruit geoogste stamcellen worden gebruikt om het botweefsel te laten aangroeien. Het voordeel: uit vetweefsel kunnen relatief veel stamcellen gehaald worden. Daardoor is het uitbreiden van het aantal, door opkweken in het laboratorium, overbodig geworden Zo kan het hele proces, van liposuctie tot de kaakoperatie, plaatsvinden in één chirurgische procedure. Deze nieuwe behandelmethode biedt wellicht mogelijkheden voor andere botregeneratieve toepassingen.

Het doel van deze klinische fase I studie is allereerst om de veiligheid van deze stamcelbehandeling te bevestigen in de klinische situatie. Naast een  klinische en radiologische evaluatie bepalen we ook  de toegevoegde waarde van de vetstamcellen aan de botgroei, door microscopisch en micro-CT onderzoek.

Momenteel staan we aan de vooravond van de eerste resultaten van deze multidisciplinaire procedure en dat is uiteraard ontzettend spannend en mogelijk enorm revolutionair!

Dit onderzoek wordt financieel ondersteund door ZonMw,projectnummer 116001009, en uitgevoerd door MOVE Research Institute Amsterdam binnenACTA in samenwerking met VUmc.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl