Home > Onderzoek > Onderzoek uitgelicht > Kun je je rug sparen?

Kun je je rug sparen?


Dat de ene persoon eerder rugpijn krijgt dan de ander ligt niet alleen aan verschillen in de sterkte van hun wervels. Mensen voeren bewegingen ook op verschillende manieren uit. De krachten die werken op de wervelkolom worden bepaald door hoe de spieren precies worden gebruikt. Activiteit van alle rompspieren (buigers en strekkers) tegelijkertijd verhoogt de krachten op de wervelkolom. Aan de andere kant verhoogt dit de controle van de spieren over de bewegingen van de wervelkolom. Hierdoor wordt voorkomen dat de gewrichten van de wervelkolom in uiterste standen geraken, wat ook weer schade zou kunnen veroorzaken.

Rug-sparen_kleinDe invloed van vermoeidheid
Ook één en dezelfde persoon voert handelingen niet steeds hetzelfde uit. Wanneer je bijvoorbeeld vermoeid raakt, blijkt dat de spiercontrole over de bewegingen van de wervelkolom afneemt en de buiging van de wervelkolom toeneemt. Het is dus mogelijk dat een eenvoudige taak, die nooit problemen geeft (denk aan het oprapen van een pen van de grond), op een gegeven moment wel tot pijn leidt.

Tiltechniek: toch niet door de knieën
Mensen die veel tillen lopen een duidelijk verhoogde kans op rugklachten. Dit komt waarschijnlijk door de hoge mechanische belasting op de rug die door tillen wordt veroorzaakt. Veel maatregelen beogen dan ook de belasting te verlagen en de meeste populaire daarvan is het verschaffen van instructies over de te gebruiken tiltechniek. Meestal wordt hierbij geadviseerd door de knieën te gaan in plaats van te bukken. Onderzoek laat echter zien dat dit advies weinig of niet helpt om de belasting te verlagen. Wel zeer effectief blijkt het afsteunen met een hand op het bovenbeen terwijl met de andere hand wordt getild.

Zorgkosten
Onderzoek naar tillen, bewegen en rugpijn is voor de maatschappij van groot belang. Met meer begrip over de achterliggende oorzaken van pijn door belasting kunnen mensen uiteindelijk zonder nadelige gevolgen doorwerken. En dat zou weer leiden tot een afname van het aantal blijvend arbeidsongeschikten. Belangrijk, want arbeidsongeschiktheid leidt op den duur vaak tot een verdere verslechtering van de gezondheid en tot een slechtere maatschappelijke positie. Dit drijft de zorgkosten enorm op en daar willen we nou juist vanaf.

 

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl