Home > Onderzoek > Onderzoek uitgelicht > Moet je altijd blijven kijken?

Moet je altijd blijven kijken?

 
Raôul Oudejans, onderzoeker bij MOVE:

“Ik houd me bezig met een speciaal ontwikkelde visuele aandachtstraining en concentreer me daarbij vooral op het basketbalschot. Met de training, die in de sportpraktijk nog nauwelijks wordt toegepast, kun je sportprestaties verbeteren, ook die van toppers of bijna-toppers. De Nederlandse basketbalpraktijk is inmiddels erg geïnteresseerd, maar ook andere sporten kunnen de trainingsmethode in de toekomst gebruiken om specifieke vaardigheden te verbeteren.

Kijkgedrag optimaliseren

Enkele zeer getalenteerde damesbasketballers trainden één of twee keer per week hun schot met een speciale bril. Die kan binnen enkele millisecondes open en dicht worden gedaan met een afstandsbediening. Zo werd de basketballers het zicht gedurende een bepaalde periode tijdens het schot ontnomen. Pas op het laatste moment, zo’n halve seconde voordat de bal hun handen verliet, ging de bril weer open en was er weer zicht op de ring. De schotprestaties verbeterden blijvend, met wel acht tot tien procent.

Met de bril dwingen we spelers optimaal gebruik te maken van wat ze te zien krijgen. Om raak te schieten, moet je op het juiste moment naar je doelwit kijken. Ik had uitgevonden dat tijdens het sprongschot van de basketballer 0,4 seconde kijken naar de ring al voldoende is om te scoren. Die halve kijkseconde moet wel zo dicht mogelijk bij het moment liggen dat de speler de bal loslaat.

Niet alleen voor sporters
In mijn onderzoek werk ik met sporters, coaches en scheidsrechters, maar ook met politieambtenaren en politietrainers. Dat is erg leuk, zeker als het lukt om hun prestaties te verbeteren. Als dit soort methoden breed worden toegepast, gaan er wel grenzen doorbroken worden."

Raôul Oudejans is onderzoeker bij MOVE en hoofddocent bij de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

spamfuik@vu.nl